Inspiratiesessie: routekaart voor maritieme nucleaire technologie

MCA LABS en Teams

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de behoeften van de zeevaart op het gebied van voortstuwing en de ontwikkeling van de volgende generatie kleine draagbare kernreactoren op elkaar worden afgestemd, zodat er een duidelijke, levensvatbare routeplanning komt voor nucleaire voortstuwing als optie in de energietransitie van de zeevaart.

Programma

Zijn er kansen voor de ontwikkelingen op het gebied van nucleaire technologie in de maritieme sector en wat is de routekaart voor nucleaire technologie in de maritieme sector? Hoe kunnen we technologiegedreven kansen in de maritieme sector definiëren en bepalen welk sleutelproject het meest zinvol is om de levensvatbaarheid van nucleaire technologie in de maritieme sector aan te tonen?

Er zijn veel uitdagingen voor nucleaire technologie om ingang te vinden in de maritieme sector (technologisch, maatschappelijk, regelgeving, veiligheid/beveiliging, autonomie en financieel), maar de energiebron biedt ook de mogelijkheid om bedrijfsmodellen fundamenteel te veranderen vanwege enkele inherente mogelijkheden van nucleaire technologie (geen bunkeren, meer vermogen, constant vermogen). Maar de levensvatbaarheid zal alleen werken als alle factoren in aanmerking worden genomen en worden gesynchroniseerd.

16.30-16.45: Welkom
16.45-17.00: Inleiding - Deepak Mehta, MCA

17.00-17.20: SMRs voor maritieme toepassingen
Dr. lr. Diederik Van Nuffel, Mechanical Engineer - lr. Gert Pille, Mechanical Engineer, Tractebel-Engie

In de energietransitie-uitdaging staat de hele maritieme industrie voor een grote uitdaging om haar activiteiten te decarboniseren. Vooral met de recente stijgingen van de kosten van fossiele brandstoffen en samen met de vele lopende ontwikkelingen op het gebied van Small Modular Reactors (SMR's) neemt de belangstelling voor nucleaire technologieën (opnieuw) toe. Tractebel verdiept zich al meer dan 5 jaar in deze reactorconcepten, gaande van bedrijfs- en marktstudies tot technische evaluaties en technische due diligence, met inbegrip van bijdragen aan de ontwerpontwikkeling. In zijn presentatie zal Tractebel een overzicht geven van de laatste SMR-ontwikkelingen en eventuele uitdagingen bespreken in verband met de inpassing van deze technologieën in maritieme toepassingen.

17.20-17.40: Lloyds Register

17.40-18.00: Nucleair & maritiem, een liefdesverhaal
Guerric de Crombrugghe, Fouding partner Nuketech

Het conceptuele ontwerp van de eerste nucleaire onderzeeër begon in maart 1950. Hoe ongelooflijk het ook lijkt, hij werd slechts 5 jaar later voltooid. Sinds deze fantastische prestatie zijn nucleair en maritiem altijd hand in hand gegaan. Laten we een nieuw hoofdstuk openen!


18.00 – 18.30: Case studies

18.30-20.00: Receptie

Diederik Van Nuffel x2

Dr. lr. Diederik Van Nuffel

Mechanical Engineer

Engie - Tractebel

Lr Gert Pille

lr. Gert Pille

Mechanical Engineer

Engie-Tractebel

Constellr profiles guerric

Guerric de Crombrugghe

Founding partner

Nuketech

Matthew Palmer

Matthew Palmer

Global Naval Business Lead

Lloyd's Register

Microsoft Teams image 4

Deepak Mehta

Ecosystem Developer

MCA

Speakers

Get inspired by their insights

Doelgroep

MCA Community brengt verschillende belanghebbenden samen om te praten over innovatie binnen de maritieme sector en om concrete actie te ondernemen.

Industrie

Scheepsontwerpafdelingen

Beveiliging

Classificatie

Technologie

Beveiliging

Nucleaire technologie

Academisch

Studenten Maritieme Techniek

Studenten Nucleaire Wetenschappen

Nuclear propulsion 1080x1920 blue
We will only use your data to answer your request. We will not pass on your address to third parties.