NOV. 10, 2021

Maritime Campus Antwerp (MCA) opent zijn deuren in 2024

De bouwvergunning voor MCA is goedgekeurd voor ± 40.000m². De doe-campus wordt het hart van innovatie in de maritieme sector. De afbraak en de sanering zijn reeds voltooid. De werken starten in het voorjaar van 2022.

MCA wil maritieme actoren samenbrengen. Het wordt een doe-campus waar ruimte is voor de kernactiviteiten van grotere bedrijven, start-ups, onderwijs- en onderzoeksinstellingen om samen te werken en te innoveren. De ambitie is om de maritieme sector te versterken en duurzamer te maken.

MCA corridor

"De maritieme sector heeft behoefte aan een locatie waar alle spelers elkaar kunnen ontmoeten en kunnen samenwerken om de uitdagingen van de scheepvaart aan te pakken. Onze sector koolstofvrij maken is er daar één van, en Antwerpen en MCA kunnen daarin een cruciale rol spelen. MCA is ideaal gelegen in Blue Gate, de voormalige cluster Petroleum Zuid. Op dezelfde plek waar fossiele brandstoffen in de 19e en 20e eeuw welvaart creëerden, willen we nu met innovatie, technologie en duurzaamheid bouwen aan de welvaart van morgen."

Alexander Saverys - CEO CMB
165616e44936aff867b32aa5c778cda1

Het gaat om het voormalige BP-terrein dat intussen volledig gesaneerd is. MCA transformeert een oud industriegebied tot een toekomstgerichte, maritieme en innovatieve site met respect voor een evenwicht tussen economische activiteit en natuur. Het gebouw biedt ruimte voor co-working en co-creatie, labo's, werkplaatsen, uitgebreide R&D-faciliteiten, onderwijsfaciliteiten en de nodige ondersteunende diensten. De R&D hallen zullen nu al gebruikt worden om bijvoorbeeld waterstofmotoren te testen en waterstoftoepassingen te bouwen.

"Na een intensieve periode van voorbereiding is het geweldig dat MCA campus nu concreet wordt. We realiseren ons dat MCA een nieuw verhaal is en we zijn blij dat de verschillende overheden zich hebben ingespannen om de complexiteit van de aanvraag ten volle te begrijpen, de dialoog aan te gaan en oplossingen te vinden, dit alles binnen het ruimtelijk kader van Blue Gate.

Ondertussen zijn we op het inhoudelijke front niet achtergebleven met de lancering van het accelerator platform Plug And Play Maritime. Daarnaast zullen we binnenkort de officiële start van de MCA Community lanceren. Met de lancering van het co-working- en vergadercentrum MCA Labs hebben we ook ruimte voor iedereen die op zoek is naar een werkplek of vergaderruimte en voor de leden van de community om samen te werken aan innovatie in de maritieme sector. Een goede stap in de richting van MCA Campus."

Bart Huybrechts - Managing Director MCA
MCA Dijk

© KCAP

Laatste campus nieuws

IMG 2063
Personenvervoer op de Schelde
MCA Community brengt verschillende belanghebbenden samen om te praten over innovatie binnen de maritieme sector en om concrete actie te ondernemen. Om dit te bereiken identificeert MCA Community verschillende onderwerpen die de moeite waard zijn om te bespreken. Het eerste onderwerp: personenvervoer op de Schelde.
MCA 4 69
Werken bij MCA LABS coworking space betekent genieten van verschillende lunch spots
Misschien heb je ondertussen al wel kennis genomen van onze MCA LABS, dé coworking space van Antwerpen, maar wat je misschien nog niet wist, is dat je van vele lunchspots kan genieten wanneer je bij MCA LABS komt werken. We stellen je graag drie lunchspots voor waar je ongetwijfeld van je lunch kan genieten!
Deepak Mehta
MCA LABS coworking space door de bril van Deepak Mehta