Drie vragen aan Jan Zwaenepoel - projectleider DEC bodemsanering.
Hoe verloopt de sanering?
De sanering en de sloop zijn onverwacht samengekomen en daarom dus ook samen gestart. Aanvankelijk was dat even zoeken om de juiste manier te vinden om samen te werken en niet in elkaars weg te lopen. Deze missie is zeker geslaagd dankzij de goede afstemming met de verschillende partijen.
Op de eerste dag van de sloop kwamen we tot de ontdekking dat de leidingen niet volledig gereinigd waren. Hierdoor moesten de sloopwerken aangepast worden. Wij zijn hiervoor een samenwerking aangegaan met Mourik, een gespecialiseerde reinigingsfirma. Gelukkig zijn alle partijen constructief te werk gegaan.

Hoe gaan jullie om met de vervuilde grond en het puin?
Bij de sloopwerken zorgen we ervoor dat het proper betonpuin gerecupereerd kan worden voor de MCA site. Er zijn verschillende grondlagen waarbij we een onderscheid maken naargelang de graad van vervuiling. Hierbij kunnen we ervoor zorgen dat de gronden naar een geschikt verwerkingscentrum afgevoerd kunnen worden.
De vervuilde grond gaat meer zijn dan wat we initieel voorzien hadden. In totaal gaat het om ongeveer 60.000 ton vervuilde grond waarvan we nu al de helft van de vervuilde grond hebben afgevoerd. Een deel van de grond is met een vanop afstand bestuurd schip afgevoerd naar ons grondrecyclagecentrum in Kallo, een primeur in België. Door het transport via het water te laten verlopen, halen we meer dan 300 vrachtwagens van de weg.
Hoe zie jij MCA?
De MCA site wordt een architecturale parel van grote waarde voor de Stad Antwerpen. Het verschil zal groot zijn tussen wat het was (een voormalige smeeroliefabriek) en wat het gaat worden.
Er zal ingespeeld worden op verschillende maatschappelijke factoren zoals educatie, alternatieve brandstoffen, en het wordt een meerwaarde voor de gehele maritieme sector.
Credit foto's: DEME Group
Het verloop van de sanering.


