DEC. 22, 2022

Personenvervoer op de Schelde

MCA Community brengt verschillende belanghebbenden samen om te praten over innovatie binnen de maritieme sector en om concrete actie te ondernemen. Om dit te bereiken identificeert MCA Community verschillende onderwerpen die de moeite waard zijn om te bespreken. Het eerste onderwerp: personenvervoer op de Schelde.

Personenvervoer op de Schelde: een inleiding

Hoe kunnen we een nieuw platform ontwikkelen voor efficiënt en effectief personenvervoer over water? Vanuit de MCA Community voelden we de noodzaak om een oplossing voor dit vraagstuk te vinden. We willen dat dit platform gaat functioneren als een proeftuin voor nieuwe technologieën die op maritieme schaal kunnen worden toegepast. Door een inspiratiesessie te organiseren, konden we de belangstelling en de behoefte om deze kwestie te bespreken aanwakkeren.

MCA Inspiration Session

Tijdens deze Inspiration Session werden verschillende belanghebbenden zoals de overheid, particuliere maritieme bedrijven en technologieleveranciers samengebracht om het belang van een nieuw platform voor efficiënt en effectief personenvervoer over water te belichten. We nodigden 7 sprekers uit die hierover interessante inzichten deelden.

  • Thomas Gerets (MDK) gaf een overzicht van het recente en toekomstige wettelijke kader in verband met personenvervoer over de Vlaamse wateren.
  • Stijn bosmans (De Vlaamse Waterweg NV) presenteerde een recente studie over potentiële locaties voor schepen op de Schelde met het oog op personenvervoer.
  • Prof. Thierry Vanelslander and Naeem Bagwan, Muhammed Akif Biyik & Achille Sobry (3 AMS CMAT-studenten) onderzochten het businessmodel en de reglementaire beperkingen van (autonome) Watertaxi's op de Schelde en presenteerden hun inzichten.
  • Bart Huybrechts presenteerde waarom MCA dit initiatief neemt om mensen samen te brengen in deze materie en hoe MCA Community in dergelijke gevallen werkt.
IMG 2085

Het tijdens de Inspiration Session besproken onderwerp leverde een reeks ideeën op. Om deze ideeën verder uit te diepen en naar iets concreets toe te werken, volgde een Brainstorm Session.

IMG 3255

MCA Brainstorm Session

Tijdens deze Brainstorm Session werden de belanghebbenden bijeengebracht die het wenselijk vonden de volgende stappen te bepalen en concrete stappen te zetten om het domein te verkennen.

De onderwerpen die tijdens deze Brainstorm Session besproken werden:

  • Bestuur & financiering
  • Gebruikerservaring
  • Technologie

De ideeën die tijdens de MCA Inspiration Session werden geformuleerd, werden besproken, er kwamen meer ideeën en de verschillende manieren om bij te dragen kwamen aan bod.

Het doel van de MCA Brainsstorm Session was het creëren van een perspectief of visie voor personenvervoer over water en manieren om vooruitgang te boeken. We willen de resultaten van deze sessie omzetten in echte projecten met de steun van alle betrokken belanghebbenden.

Deel je bijdrage over dit onderwerp met ons!

Alle nieuwsitems

Cybersecurity
DEC. 21, 2023 in Community
Cybersecurity sessies door MCC
Een inspirerende reeks trainings en workshops
IMG 4753
NOV. 24, 2023 in Community
Digitale tweelingen
Een inspiratiesessie met inzichten van Sealution en imec
Circular Ship Design
NOV. 15, 2023 in Community
Keynote: Circulair ontwerp van schepen
Hoe kunnen we de kracht van circulaire innovatie loslaten in jouw maritime bedrijf?