SEP. 11, 2023

Movin'On Impact - De maritieme sector naar de toekomst navigeren

MCA en Movin'On slaan de handen in elkaar en organiseren samen een dagseminarie in Antwerpen van 17 t.e.m. 19 oktober: De maritieme sector naar de toekomst navigeren.

Waar liggen de gemeenschappelijke belangen tussen de maritieme transportsector en mobiliteitsoplossingen aan land? Om deze punten met elkaar te verbinden, werkt MCA samen met Movin'On, 's werelds toonaangevende ecosysteem van strategische anticipatie en co-innovatie voor duurzame mobiliteit (opgericht en geïnspireerd door Michelin in 2017). Movin'On is ervan overtuigd dat geen enkele speler de uitdagingen van vandaag en morgen alleen kan aangaan en brengt daarom meer dan 300 belangrijke publieke en private belanghebbenden samen rond deze visie.

MCA x Movin On visual 1

Dinsdag 17 oktober

Het financieren van kapitaalgoederen voor mobiliteit op lange termijn

Hoe kunnen we een meer samenwerkend systeem opzetten voor de financiering en exploitatie van schepen om de meerkosten van het toekomstbestendig maken van de volgende generatie structureel te financieren?

Lunch & workshop | 12h00 - 17h00

Tijdens de workshop worden de volgende vragen beantwoord:

  • Is het mogelijk om de restwaarde van schepen te verhogen door een meer circulaire ontwerpbenadering of door ze op een duurzamere manier te exploiteren?
  • Hoe kunnen we een veilig gegevensuitwisselingsplatform ontwikkelen dat scheepseigenaren, exploitanten en financiers in staat stelt relevante gegevens uit te wisselen met behoud van gegevensbeveiliging en privacy?
  • Welke hybride schuldfinancieringsmodellen kunnen worden gecreëerd door traditionele schuldfinanciering te combineren met doelstellingen op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur (ESG)?

Woensdag 18 oktober

Nucleaire aandrijving in de maritieme sector

Hoe past nucleaire aandrijving in de energiemix voor maritieme schepen? Kleine modulaire reactoren (Small Modular Reactors, SMR's) worden een haalbare optie, maar wat zijn de hindernissen voor toepassing in de koopvaardijvloot?

Lunch & workshop | 12h00 - 17h00

Tijdens de workshop worden de volgende vragen beantwoord:

  • Wat zijn de specifieke use-cases voor nucleaire aandrijving in de maritieme sector, waar de meerkosten en complexiteit opwegen tegen de voordelen?
  • Hoe kunnen we bestaande en nieuwe maritieme toepassingen bepalen waar nucleair aangedreven schepen een significante impact kunnen hebben?
  • Hoe evalueren we de uitdagingen op het gebied van wet- en regelgeving en publieke perceptie in verband met nucleair aangedreven schepen?

Donderdag 19 oktober

Autonome scheepvaart op zee

Hoe kunnen we autonomie leveren aan schepen buiten de huidige binnenvaart? Autonomie in de scheepvaart wordt cruciaal, niet alleen om te voldoen aan de eisen van toekomstige schepen, maar ook om de veiligheid van complexe scheepsoperaties te verbeteren en de stress op bemanningsleden te verminderen.

Lunch & workshop | 12h00 - 17h00

Tijdens de workshop worden de volgende vragen beantwoord:

  • Kunnen we, als hoofdrolspelers in de korte afstandsoperaties, specifieke gebruikssituaties definiëren waarin autonomie tastbare voordelen kan bieden en synergieën tussen verschillende sectoren identificeren?
  • Wat zijn de belangrijkste juridische en beleidsuitdagingen die moeten worden aangepakt voor autonomie in korte afstandsoperaties?
  • Welke infrastructuur is nodig om korte-afstandsoperaties te ondersteunen?

Deze sessie is op uitnodiging.

Heb je interesse om een van de MCA Inspiratie Sessies bij te wonen? Laat het ons weten via info@mca.be of kijk op onze event pagina!

Ontdek alle MCA Community Events