MCA Community

MCA Community is een ecosysteem van belanghebbenden (publiek, privaat, onderzoek, individuen) die zich bezighouden met innovatie in de maritieme sector. Deze pagina belicht onze missie en de thema's en evenementen die we organiseren. Bekijk hoe jij deel kunt uitmaken van deze community.

Matchmaker & Bruggenbouwer

MCA Community biedt een productief ecosysteem voor interacties en kansen. Word lid van de community om winsten te vinden in verschillende projecten en wees betrokken bij evenementen die zakelijke winsten, nieuwe inzichten of andere winsten bieden.

Laatste nieuws

Movin'On Impact - De maritieme sector naar de toekomst navigeren

MCA en Movin'On slaan de handen in elkaar en organiseren samen een dagseminarie in Antwerpen van 17 t.e.m. 19 oktober: De maritieme sector naar de toekomst navigeren.

Movin'On x MCAtranslate.readMore

Inspiratiesessie: circulair ontwerp van schepen

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat schepen langer relevant blijven in deze snel veranderende tijden? Dat is de kernvraag voor deze sessie. We willen zien hoe schipinformatie centraal opgeslagen kan worden zodat schepen een upgrade kunnen krijgen en snel en efficiënt hergebruikt kunnen worden.

Circular ship design MCAtranslate.readMore

Inspiratiesessie: digitale tweelingen

Dankzij het verzamelen van digitale gegevens kunnen we steeds complexere modellen van complexe systemen construeren en deze modellen gebruiken voor analyses en simulaties. Deze digitale tweelingen zijn een hulpmiddel geworden om complexe inzichten te krijgen en nieuwe manieren te ontdekken voor operationele uitmuntendheid.

Digital Twins MCAtranslate.readMore

Inspiratiesessies 2023

2023 wordt ongetwijfeld opnieuw een uitdagend jaar waarin MCA relevante stakeholders bij elkaar wil brengen rond verschillende belangrijke onderwerpen voor maritieme innovatie. Een klein overzicht van wat er komt.

MCA CYBER 7translate.readMore

MCA nieuwjaarsreceptie

Op 24 januari, nodigde MCA haar partners en stakeholders uit om het jaar 2023 af te trappen.

NY RECEPTION 3translate.readMore

Ontmoet de maritieme community op First Friday

Afspraak in MCA LABS, elke eerste vrijdag.

IMG 3778translate.readMore

Maritime cybersecurity

Safer Internet Day vindt plaats op 7 februari en is een jaarlijks wereldwijd evenement dat mensen bewust maakt van het belang van een veilig en verantwoord gebruik van online technologie. Door de toenemende afhankelijkheid van het internet in ons dagelijks leven is het cruciaal geworden om mensen te informeren en te herinneren aan de potentiële gevaren en gevolgen van het online zijn. Dit geldt niet alleen voor ons dagelijks persoonlijk leven, maar ook voor de maritieme industrie.

THEME Cybersecuritytranslate.readMore

Personenvervoer op de Schelde

MCA Community brengt verschillende belanghebbenden samen om te praten over innovatie binnen de maritieme sector en om concrete actie te ondernemen. Om dit te bereiken identificeert MCA Community verschillende onderwerpen die de moeite waard zijn om te bespreken. Het eerste onderwerp: personenvervoer op de Schelde.

IMG 2063translate.readMore

Interview Plug and Play Maritime over maritieme uitdagingen, de MCA Community & de aankomende Plug and Play EXPO Day

Interview PP communitytranslate.readMore

Maritieme uitdagingen van vandaag volgens Wilfried Lemmens, algemeen directeur Koninklijke Belgische Redersvereniging

Wilfried Lemmenstranslate.readMore

Wat doet de MCA Community?

Samen innoveren

MCA Community is een centrum voor maritieme innovatie waar belanghebbenden uit de publieke, private, onderzoeks- en individuele sector samenwerken en ideeën uitwisselen. Samen identificeren zij belangrijke aandachtsgebieden en zetten deze om in gerichte innovatie-uitdagingen, waarbij zij een breed spectrum aan partijen om input vragen. De gemeenschap brengt industrie, technologie, bedrijfsleven en innovatie samen en bevordert de uitwisseling van kennis.

Focus op actie, leren over innovatie

De nadruk ligt op actie en leren, waarbij kansen worden geboden om innovatie als mentaliteit en vaardigheden te begrijpen door middel van praktijkprojecten. Iedereen - van studenten, scholen, universiteiten tot onderzoekcentra en overheden - is welkom om frisse ideeën en knowhow bij te dragen. Vergaderingen en evenementen vinden plaats in MCA LABS, met gezellige koffie- en poolsessies voor het delen van ideeën.

IMG 3253MCA CYBER 10

Evenementen

Een overzicht van onze komende evenementen op de kalender.

Digitale tweelingen

Inspiratiesessie: digitale tweelingen

MCA LABS en Teams
translate.readMore
Circulair ontwerp van schepen

Inspiratiesessie: circulair ontwerp van schepen

MCA LABS en Teams
translate.readMore

Thema's

MCA Community focust op verschillende innovatieve uitdagingen binnen de maritieme sector.

Auto­no­mie: de vol­gen­de stap

Hoe kunnen we een testsituatie creëren voor autonomie op short sea voor verschillende toepassingen? Hoe kunnen we hierover leren en de uitdagingen van autonome scheepvaart op korte afstand overwinnen.

Auton Shipping 1080x1920 Bluetranslate.readMore

Cir­cu­lair ont­werp van schepen

Hoe kunnen we een circulair plan maken voor schepen waardoor ze meer modulair en flexibeler worden in deze veranderende tijden? En hoe zorgen we ervoor dat een meer circulair schip met meer circulaire materiaalkeuzes competitief is ten opzichte van old-school schepen binnen de huidige financieringsmodellen?

Circular ship design 1080x1920 Bluetranslate.readMore

Digi­ta­le tweelingen

Hoe kunnen we sleutelgebieden in de maritieme sector definiëren waar digitale tweelingen essentieel zijn? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat alle relevante eindgebruikers en belanghebbenden van die digitale tweelingen worden betrokken bij de definitie en invoering ervan, om ervoor te zorgen dat interoperabiliteit en alle gebruikersbehoeften worden vastgelegd in de relevante digitale tweeling?

Digital Twins MCAtranslate.readMore

IoT sen­so­ren

Hoe kunnen we industriële robuustheid en innovatieve wendbaarheid combineren bij de keuze van IoT-sensoren en IoT-platforms om ervoor te zorgen dat er voldoende gegevens beschikbaar zijn om inzichtelijke beslissingen te nemen en nieuwe datagestuurde toepassingen te ontwikkelen.

IOT 1080x1920 Bluetranslate.readMore

Wel­zijn van de mari­tie­me bemanning

De maritieme industrie wordt geconfronteerd met een strijd om talent in alle aspecten van het vak. Voor de bemanning op het schip is dit niet anders. De gezondheid en het welzijn van de bemanning wordt een zeer belangrijke factor om een langdurige betrokkenheid van talent voor de sector te garanderen.

01translate.readMore

Mari­tie­me cyberbeveiliging

Hoe kunnen we een neutrale en objectieve organisatie ontwikkelen om de maritieme cyberbeveiligingsrisico's toe te vertrouwen? Kan deze organisatie ook dienen als betrouwbare en neutrale bron voor informatie en opleidingen?

Cybersecuritytranslate.readMore

Rou­te­kaart voor mari­tie­me nucle­ai­re technologie

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de behoeften van de zeevaart op het gebied van voortstuwing en de ontwikkeling van de volgende generatie kleine draagbare kernreactoren op elkaar worden afgestemd, zodat er een duidelijke, levensvatbare routeplanning komt voor nucleaire voortstuwing als optie in de energietransitie van de zeevaart.

Nuclear propulsion 1080x1920 bluetranslate.readMore

Per­so­nen­ver­voer op de Schelde

Hoe kunnen we een nieuw platform ontwikkelen voor efficiënt en effectief personenvervoer over water? Vanuit de MCA Community voelden we de noodzaak om een oplossing voor dit vraagstuk te vinden. We willen dat dit platform gaat functioneren als een testomgeving voor nieuwe technologieën die op maritieme schaal kunnen worden toegepast.

Peopletransporttranslate.readMore

Wil jij meewerken aan maritieme innovatie?

Ontdek op welke manieren je kan meedoen

Doe mee
community sea view

Kom erbij en doe mee!

Er zijn drie niveaus van betrokkenheid bij de MCA Community.

Friends of MCA

Friend

Dit is een persoonlijk lidmaatschap om connectie te maken met MCA als individu.


  • Persoonlijk lidmaatschap
  • Blijf op de hoogte
  • Toegang tot 1 event

Prijzen

1 jaar

€ 25
Explorer

Explorer

Dit is een lidmaatschap om te proeven wat de MCA Community voor u kan betekenen.


  • Bedrijfslidmaatschap
  • Toegang tot de community
  • Alle events inbegrepen

Prijzen

Exclusief aanbod

Word nu lid en krijg 1 jaar in plaats van 3 maanden

KMO*
3 maanden
1 jaar

€ 250
Ander
3 maanden
1 jaar

€ 1250
Partner

Partner

Samen kijken we hoe de werking van het ecosysteem voor jou het beste werkt.


  • Industrie lidmaatschap
  • Engageer je in de community
  • Alle events inbegrepen

Prijzen

We werken graag een voorstel op maat uit. Bezorg ons je gegevens via onderstaande formulier.

Contacteer ons team om lid te worden

Kies je lidmaatschap en vul het formulier in.

Ons team zal met plezier je aanvraag behandelen! Je krijgt een bevestiging per e-mail.

Mijn gekozen lidmaatschap:

Kies je Explorer type: *

We gebruiken je gegevens enkel om je lidmaatschap te behandelen, we geven je gegevens niet door aan derden.